Přechod na digitální pozemní vysílání v Praze a Středočeském kraji

02.02.2009 21:32

    Protože stále dochází k dohadům o přechodu na digitální vysílání televizních programů a o různých úpravách společných antén v obytných domech, dovolte malé shrnutí.

    V dubnu 2009 dojde k vypnutí signálu analogové televize z vysílačů Mahlerovy sady a Cukrák. Po tomto datu již nebude možné přijímat analogové televizní vysílání v Praze a Středočeském kraji.

    Základním předpokladem příjmu digitálního vysílání je televizor se zabudovaným digitálním tunerem nebo tzv. set top box.

    Další nedílnou součástí digitálního příjmu je anténa a zde je několik možností.

    Použít lze tzv. vlastní pokojovou anténu se zesilovačem (zesílení cca 30dB) která pro kvalitní příjem digitálního vysílání plně postačuje.

    Použít lze i stávající společné televizní antény ale pouze po úpravách odbornými firmami.

    Poslední možností je nechat si upravit společnou anténu pro příjem digitálního vysílání v analogovém rozsahu. Tato možnost má několik negativních faktorů pro které bychom ji nedoporučili. Výhodné je, že si účastník nemusí kupovat novou televizi ani setop-box a na svém stávajícím televizním vysílači naladí digitální televizní vysílání. Negativem je, že takto upravenou společnou televizní anténou lze přijmut pouze 6 televizních kanálů (většinou ČT1, ČT2, ČT24, ČT4, Nova, Prima). V současné době je však v nabídce již 12 televizních a 8 rozhlasových kanálů na digitálním pozemním vysílání a v budoucnu přibudou další. Nelze též plně využít funkci EPG (zobrazení programu televize až na týden dopředu). Dále není zaručena kvalita příjmu signálu na úrovni základního digitálního signálu.

    Z těchto důvodů nelze doporučit tuto alternativu úpravy společné televizní antény.

    V naší prodejně nabízíme možnost nákupu nového televizoru nebo set top boxu i pokojové antény.

    Po dohodě provádíme též instalace na míru. Náš pracovník se dostaví přímo do bytu a podle místních podmínek navrhne vyhovující řešení příjmu digitálního vysílání včetně instalace.

 

Zpět